Alles voor het beste ontwerp

Wat is prepress?

brouwerij de werf bier

Of het nu een poster, sticker, tasje of flyer is: voordat iets gedrukt wordt, moet het eerst ontworpen worden. Een designer, of jij zelf, gaat hard aan de slag om een passend ontwerp te creëren. Na enkele feedbackrondes en aanpassingen geef jij er een klap op. Het ontwerp is zoals het moet zijn en er kan gedrukt worden. Toch? Niet helemaal. Om het succesvol te kunnen drukken, moet het drukbestand gereed gemaakt worden. Dit proces heet ook wel prepress. Prepress betekenis? Dat lees je hieronder.

Prepress betekenis

Prepress betekent letterlijk “voor het drukken”. Nog specifieker valt het tussen de ontwerp- en drukfase. Prepress omvat een aantal punten die noodzakelijk zijn om het drukwerk goed af te laten drukken. Sommige vormgevers werken automatisch zo en kunnen een bestand al drukklaar aanleveren. Dit is echter niet altijd het geval, en kan het dus zijn dat er in de prepress fase nog wat punten nagelopen moeten worden. Denk hierbij aan kleur- of fontinstellingen, snij- of aflooptekens of het formaat.

Vertaalslag van digitaal bestand naar drukwerk

Een hoop stappen van de prepress fase kunnen bij de start van een ontwerp al uitgevoerd worden. Denk hierbij aan de kleurmodus of het formaat. Maar het kan natuurlijk zijn dat ook deze punten gaandeweg veranderen of dat dit nog niet bekend is. Wanneer het ontwerp dan eenmaal rond is, ga je via de prepress fase de (overige) stappen door. Een vormgever, of jij, zou dit eventueel zelf kunnen doen. Maar gelukkig zijn er veel drukkerijen met een prepress-afdeling. Hier zijn ze hard bezig met alle stappen die nodig zijn om iets drukklaar te maken.

Deze vertaalslag van digitaal bestand naar drukwerk is ontzettend belangrijk voor de uiteindelijke uitvoer. Iets kan er nog zo mooi uit zien op scherm; om het gedrukt met dezelfde uitstraling te krijgen moet er wel het een en ander nagelopen worden. Het idee hierachter is ook best logisch; als je wilt dat de printer ‘begrijpt’ hoe het er gedrukt uit moet zien, moet je het de juiste informatie meegeven.

Wat gebeurt er in de prepress fase?

Deze omschrijving van prepress betekenis is nog vrij vaag, daarom dat we het nu verder zullen toelichten. Beknopt kom het neer op het nalopen van de volgende stappen:

Het drukklaar maken van jouw ontwerp:

  1. Formaat: dit moet uiteraard de precieze afmeting hebben waar het voor bedoeld is. Wellicht weet je al wel dat een te klein bestand niet bedoeld is om groter te maken (het bestand bezit simpelweg te weinig resolutie waardoor dit er wazig/onscherp uit komt te zien). Maar wist je dat het ook niet slim is om te grote bestanden te verkleinen?
  2. Veiligheidsmarge: er kunnen binnen een printer kleine verschuivingen plaatsvinden. Zorg er dus voor dat je het ontwerp niet te dicht op de rand zet.
  3. Afloop: dit is handig aangezien vrijwel al het drukwerk bijgesneden moet worden. Afloop geef je aan je ontwerp mee waardoor het ontwerp nét een beetje over de rand heen gaat. Dit zorgt er namelijk voor dat het altijd correct gesneden kan worden. Je wilt natuurlijk geen witte randen om jouw ontwerp heen!
  4. Lettertypes: de kans bestaat dat de drukker het lettertype niet in zijn systemen heeft geplaatst. Hierom kan het handig zijn om lettertypes in te sluiten: ze wordt als het waren ín het document geladen. Dit kan echter niet altijd mogelijk zijn, doordat het bijvoorbeeld web-fonts zijn. Dan doe je er slim aan om van de tekst contouren te maken. De tekst is dan niet meer aan te passen doordat het vormen zijn geworden.
  5. Kleurmodus: CMYK of PMS. Dat zijn de drukkleuren waar je uit kunt kiezen. Met CMYK kun je zelf puzzelen; PMS zijn standaard én wereldwijde kleurcodes. PMS is daarom niet alleen consistenter; het is ook voordeliger. Dit wordt dan ook zeker geadviseerd bij het gebruik van 1 of enkele kleuren.
  6. Resolutie: Uiteraard wil je dat alles scherp is wat je drukt. Dit hangt af van het aantal dots per inch (DPI). Hoe meer ‘puntjes’, hoe hoger de resolutie. Net als bij pixels dus! Voor drukwerk wordt 300 dpi aangeraden en een minimum van 150.
  7. Snij- en aflooptekens: dit is wenselijk, maar niet altijd nodig. Wij stellen onze snijmachines zo af dat het altijd correct gesneden wordt. Let wel op de afloop van 3 mm.

En verder, wat gebeurt er in de prepress fase? Er zijn nog meer stappen die je kunt ondernemen en die je zelf kunt doen. Lees je tekst bijvoorbeeld goed na in de prepress fase: eenmaal gedrukt kan er niets meer aan gedaan worden. Check ook goed wat voor bestandstype gevraagd wordt voor je deze exporteert.

Alles voor het beste ontwerp

De vertaalslag van digitaal bestand naar drukwerk is dus niet iets waar je snel en eenvoudig doorheen moet gaan. De prepress fase is het moment dat je alles voor een laatste keer naloopt, het bestand gereed maakt en je het werk kan afronden.